Högsta chefen på Indiska ambassaden i Sverige är för närvarande ambassadören Ambashri Bose Harrison. Från 2012 har hon varit Indiens ambassadör i Sverige efter att tidigare ha haft samma post i Sydafrika och Bosnien-Herzegovina. Hon är även ansvarig i och har ambassadörsposten för Lettland. En ambassad kan stå till tjänst med vitt skilda uppgifter, som personliga dokument för giftermål och dödsfall. Man finner även formulär för ansökan av pass för personer födda i Indien med en mor eller far i Sverige eller Lettland. För filmproducenter finns möjlighet att ansöka visum för inspelningar av bland annat dokumentärfilmer. Indiska ambassaden tillhandahåller även information om export från Indien till Sverige och vice versa.

Indiska ambassaden är belägen i Indiska huset på Villagatan. Redan 1950 hyrdes 14 rum på denna adress av Indiska diplomater. Den förste representanten för landet som var bosatt här var Mr Nehru som också var kusin till Indiens premiärminister Nehru. Förutom i Sverige, representerade han Indien även i Danmark, Norge och Finland. Byggnaden där ambassaden huserar ritades av den svenske arkitekten John Edward Bernard som föddes år 1874 i Småland. Han studerade i Tyskland och 1910 öppnade han sitt eget arkitektkontor. Lägenheterna på Villagatan stod färdiga 1917. Byggnaden ansågs som mycket modern för sin tid och hyrorna för lägenheterna var också därefter. Dagens prislapp är 87500 kronor per kvadratmeter.

Indiska ambassaden ger råd

Indiska ambassaden har en lista över vad du bör tänka på inför en resa till landet. Exempel på tips de ger är bland annat angående cykeltaxi, så kallad riksha. Om du anlitar en sådan från en flygplats eller en järnvägsstation bör priset göras upp i förväg. Om du stannar en riksha på vägen är det bäst att begära att få veta priset per meter i förväg. Be dessutom alltid om kvitto när du handlar i butiker. Något annat som är viktigt är att förvara dina värdesaker i hotellets säkerhetsbox. Indiska staten har dessutom ett system med godkända turistbyråer. Det finns en lista över dessa och du rekommenderas att anlita dem.